Haudehoito

Mitä on haudehoito?

Haudehoito on rentouttava käsittely, jossa hoidetaan sekä hiuksia että hiuspohjaa. Hoitoa tehostetaan lämmön ja kosteuden avulla.

Miten vaikuttaa?

Haudehoidossa kostea lämpö avaa ja turvottaa hiusta ja hiuksen pintaa, jotta hoitavat aineet pääsevät tehokkaammin tunkeutumaan hiukseen. Vesi toimii viejäaineena hoitaville aineille. Lämpö tekee hoitavat aineet juoksevimmiksi ja siten tehostaa niiden imeytymistä. Haudehoito pehmittää ihoa ja päästää ihoa hoitavat aineet syvemmälle.
Hieronta haudehoidon aikana tehostaa kosteuden ja lämmön vaikutusta hoitavien aineiden imeytymisessä hiukseen ja hiuspohjaan. Hieronta tehostaa hoidon kuorivaa vaikutusta irroittamalla kuollutta solukkoa ja imeyttämällä hoitavat aineet. Se myös lisää verenkiertoa hiuspohjassa ja siten edistää hiusjuuren ravinnonsaantia.

Työvaiheet ja ainevalinnat

1. Ennen hoidon aloittamista tehdään yhdessä asiakkaan kanssa analyysi, johon kirjataan hiusten ja hiuspohjan lähtötilanne sekä kuvaillaan hiusten ominaisuuksia ja asiakkaan kotihoitotottumuksia. Analyysiin laitetaan myös hoitokäsittelyn tavoite, tuotevalinnat, hierontamenetelmät sekä laitevalinnat ja niiden käyttäminen.
Tein haudehoidon ensimmäisellä kerralla luokkalaiselleni. Hänellä lähtötilanteessa hiuspohja oli hyvässä kunnossa. Hiukset olivat tyvestä hyväkuntoiset mutta pituudessa ja latvassa oli vaalennuksen aiheuttamia vaurioita.

Analyysi


Lähtötilanne.

Hiusten ja hiuspohjan kunnon ja laadun perusteella valitaan asiakkaalle sopiva hoitoaine.
Valitsin asiakkaalleni Elastin- hoitoaineen.

Vasemmalta oikealle: "heppa-aine" (käsitellyille ja vaurioituneille hiuksille), aloe vera (rauhoittava, hiuspohjan ongelmiin), elastin (lievästi vaurioituneille tai normaaleille hiuksille).

2. Analyysin jälkeen asiakkaalle laitetaan niskaliina ja kappa, ja pyydetään hänet pesupaikalle. Hiukset pestään shampoolla. Hoitoainetta ei käytetä mutta jos hiukset menevät helposti takkuun niihin voi pesun jälkeen laittaa hiuksiin jätettävää hoitoainetta. Asiakas ohjataan takaisin asiakastuoliin ja hiukset kammataan selväksi.

3. Valittua hoitoainetta mitataan värjäyskulhoon tarvittava määrä ja joukkoon sekoitetaan lämmintä vettä. Asiakkaalle tehdään ristijakaus otsalta niskaan ja korvalta korvalle. Hoitoaine levitetään ensin jakauksiin jotta ne pysyvät paikoillaan koko hoitoaineen levityksen ajan (alla oleva kuva). Tämän jälkeen hoitoaine levitetään osio kerrallaan, jakaus jakaukselta tyveen ja hiusten pituuksiin.

Jakaukset ja hoitoaineen levitys.

4. Hoitoaineen levityksen jälkeen sen vaikutusta voi tehostaa esimerkiksi höyrylaitteella tai lämpösäteilijällä, jota käytetään n. 10-15 minuuttia.
Valitsin lämpösäteilijän jota käytettiin 10 minuuttia. Lämpötila oli 45 astetta.

Hoitoaineen vaikutuksen tehostamista lämpösäteilijän avulla.



5. Kun hoitoaineen on annettu vaikuttaa 10 minuuttia lämmössä, annetaan sen vaikuttaa vielä n. 5-10 minuuttia jonka aikana asiakkaalle tehdään rentouttava päähieronta. Hieronnan jälkeen asiakas pyydetään jälleen pesupaikalle jossa hoitoaine emulgoidaan ja huuhdellaan huolellisesti. Hiukset pyyhekuivataan ja palataan asiakastuoliin jossa hiukset vielä selvitetään ja kuivataan.

Lopputuloksena kiiltävät ja sileät hiukset.

7. Lopuksi analyysilomakkeeseen kirjataan vielä itsearviointi, miten onnistuin tavoitteessa, hoitokäsittelyissä, hieronnassa ja asiakaspalvelussa. Voi myös lisätä asiakkaalta ja ohjaajalta saamaansa palautetta.


Tässä vielä kuvia asiakkaille tekemieni haudehoitojen tuloksista:


Ennen ja jälkeen. Tässä käytin Aloe Vera- hoitoainetta.



Lähtötilanteesta en muistanut ottaa kuvaa mutta Elastin- hoitoaineella saatiin vaalennuksen myötä vaurioituneisiin hiuksiin kiiltoa ja pehmeyttä.


Lähteet: Taina Luoma & Marjo Oksman - Hiukset, http://evhair.blogspot.fi/2015/09/haudehoito.html

Kommentit

Eniten luetut: