Parran historia ja partamuoti



Parta on nähty Suomessa pitkään aikamiehen merkkinä. Esimerkiksi Kalevalassa parta on liitetty ikään ja viisauteen. Suhtautuminen miesten partoihin on vaihdellut hyvän ja huonon välillä.
1600-luvulla talonpoikien pitkät hiukset ja parta nähtiin koreiluna ja ylempien säätyjen matkimisena.
1700-luvulla peruukista tuli tärkeämpi kuin parrasta. Siitä huolimatta parta kuului edelleen tietyille säädyille. Se oli myös yksi papin tunnusmerkki.
Tappeluissa parralla oli oma merkityksensä. Parrasta nykäiseminen tarkoitti toisen häpäisemistä.
Parran hoitaminen on vanha tapa, sillä esihistoriallisen ajan arkeologisiin löytöihin kuuluvat partapinsetit. Kun ajassa on tultu eteenpäin, on parta edelleen kuulunut eliitille. Alemmat luokat ovat matkineet ylempiään tavalla tai toisella.

Nykypäivänä parta on vahvasti muodissa. Parta on monelle osa identiteettiä, ja sen avulla erottaudutaan ja kuulutaan johonkin ryhmään.

Vuonna 2018 partatyylit ovat vahvempia kuin koskaan. Uudet vivahteet niin tuotteissa kuin tyyleissä ottavat tilaa parin vuoden takaisilta viikinkiparroilta.

Keskipitkässä kokoparrassa keskitytään pituuden sijasta alarajan kulmikkuuteen sekä rajojen selkeyteen. Poskipartaa pidemmän leukaparran pituutta mukailevat viikset ovat tärkeä osa kokonaisuutta. Keskipitkä kokoparta oimii niin casuaalin kuin fiinimmänkin kokonaisuuden kanssa.


https://www.groom.fi/blogi/parta/


Beardstache on lyhyt sänkiparta yhdistettynä tuuheisiin ”handlebar” tai ”chevron” –tyylisiin viiksiin. Tekee kasvoista karskimmat ja maailmaa nähneemmän näköiset, siksi sopii erityisesti niille, jotka haluavat lisätä karuutta poikamaiseen olemukseensa.

https://www.esquire.com/uk/style/grooming/news/a8624/6-new-ways-to-wear-your-hair-this-summer/






Raskas sänkiparta on tarkkaan rajattu kaulan alueelta, mutta kasvaa vapaasti poskilla. Kaikkialta tasaisen karvan pituus on 6-9 mm, josta iho kuultaa selkeästi läpi.


https://www.bustle.com/articles/7522-jamie-dornan-will-play-christian-gray-in-fifty-shades-of-grey-will-it-stick

Van Dyke on 1800-luvun flaamilaisen taidemaalarin mukaan nimetty tyyli, jossa tyylitellyt viikset yhdistyvät pukinpartaan. Partaosuus on lyhyttä sänkeä ja viikset samassa mitassa tai englantilaisittain pidemmät. Posket ovat täysin karvattomat. Sopii niille, jotka eivät pysty kasvattamaan poskipartaa ja haluavat lisätä olemukseensa ripauksen mystiikkaa ja taiteellisuutta.


http://machohairstyles.com/best-van-dyke-beard/

Kommentit

Eniten luetut: